Miten eteerisiä öljyjä käytetään?

ETEERISTEN ÖLJYJEN KÄYTTÖOPAS

"Suuri osa verkosta löytyvästä tiedosta joka koskee eteerisiä öljyjä ja niiden turvallista käyttöä on harhaanjohtavaa, sekavaa, väärää tai yksinkertaisesti puutteellista."

Eteerisiä öljyjä voidaan käyttää turvallisesti edistämään hyvinvointia ja osana luonnollista elämäntyyliä. Miljoonat ihmiset käyttävät niitä päivittäin, suurin osa ilman mitään haittavaikutuksia. Eteeriset öljyt ovat kuitenkin voimakkaita aineita ja voivat aiheuttaa ongelmia, jos niitä ei käytetä oikein.

Pullollinen eteeristä öljyä on 50 - 100 kertaa vahvempaa kuin yksittäisessä kokonaisessa kasvissa. Eteerisiin öljyihin liittyykin turvallisuuskysymyksiä, jotka eivät koske kokonaisten kasvien tai kasviuutteiden käyttöä.

KOLME TÄRKEINTÄ

 1. Laimenna eteeriset öljyt aina, kun käytät paikallisesti iholle
 2. Älä käytä sisäisesti
 3. Ei lasten ulottuville

PAIKALLISESTI IHOLLE

Laimenna eteerinen öljy aina oikeassa suhteessa ennen iholle laittamista. Hyvä yleisohje on käyttää yksi (1) tippa eteeristä öljyä teelusikalliseen pohjaöljyä saadaksesi 1 % seoksen .

Levitä laimennettu öljyseos iholle haluamaasi/tarvitsemaasi kohtaan.

Tarkempaa tietoa paikalliskäytöstä ja laimennussuhteista, klikkaa tästä!

DIFFUSOINTI JA ÖLJYJEN HYÖDYNTÄMINEN HENGITYSTEITSE

Eteeristen öljyjen intensiivinen hyödyntäminen hengitysteitse ei ole suositeltavaa kauemmin kuin 15-20 minuuttia kerrallaan.

Jos haihdutat (diffusoit) eteerisiä öljyjä huoneilmaan, on se parempi tehdä jaksottaisesti kuin jatkuvasti. Suositeltavinta on haihduttaa eteerisiä öljyjä aktiivisesti 30-60 minuuttia, sitten pitää saman mittainen tauko.

Näin toimiminen on sekä turvallisempaa että tehokkaampaa, sillä tässä ajassa niin kehomme kuin hermostommekin sopeutuvat eteerisiin öljyihin. Jatkuvan diffusoinnin aikana hyödyt eivät enää kasva, vaan päinvastoin tämä aiheuttaa tutkitusti keholle stressitilan. Aina kun haihdutat ilmaan eteerisiä öljyjä, on suositeltavaa huolehtia riittävästä ilmanvaihdosta.

Tarkempaa tietoa, klikkaa tästä!

SISÄINEN KÄYTTÖ

Eteeristen öljyjen sisäinen käyttö ei ole hyvä idea. Eteeriset öljyt eivät liukene veteen, joten kehosi on vaikeampi käyttää hyväksi niiden ainesosia. Koska öljy ei jakaudu tasaisesti, sinulla niin sanotusti "kelluu" öljypisaroita mahalaukussa. Tämä ärsyttää kehon sisäisiä erittäin herkkiä limakalvoja.

Tutkittua tietoa eteeristen öljyjen sisäisestä käytöstä ja oikeista annosmääristä on hyvin vähän!

Alan yhtiöt ovat yleensä joko sisäisen käytön puolesta tai vastaan. Kuura Essentials ei suosittele eteeristen öljyjen sisäistä käyttöä.

Jos kuitenkin olet kiinnostunut eteeristen öljyjen sisäisestä käytöstä, pyydä tarkempaa ohjeistusta lisensoidulta ja ammattitaitoiselta aromaterapeutilta.

Tarkempaa tietoa sisäisestä käytöstä oikein sekä vaaroista, klikkaa tästä!

KYLPYTURVALLISUUS

Laimenna eteerinen öljy kasviöljyyn ennen kylpyyn laittamista! Älä laita eteerisiä öljyjä koskaan sellaisenaan suoraan kylpyveteen.

Tarkempaa tietoa, klikkaa tästä!

VALOTOKSISUUS

Tietyt eteeriset öljyt, lähinnä sitrushedelmistä saatavat, voivat aiheuttaa auringonvalon kanssa erittäin vakavan ihoreaktion. Jos laitat kyseisiä aineita ihollesi suurissa määrin, varsinkin laimentamattomana, ja menet ulos aurinkoon, seurauksena voi olla hyvinkin voimakas reaktio.

ALLERGIA JA ÄRTYNYT IHO

Allergia ja ärtynyt iho eivät ole sama asia. Ne voivat näyttää samalta, mutta ovat täysin eri.

Ärtyneessä ihossa reaktio heikkenee nopeasti, kun tuotteen käyttäminen lopetetaan ja öljy poistetaan iholta.

Allergisessa reaktiossa oireet jatkuvat yleensä useita tunteja. Sama reaktio myös palaa joka kerta kun kyseistä öljyä käytetään uudestaan.

Jos saat allergisen reaktion tietystä eteerisestä öljystä, immuunijärjestelmäsi on herkistynyt kyseiselle aineelle. Yleensä allergiat säilyvät koko elämän, joten sinun luultavasti kannattaa välttää kyseistä öljyä.

Jos saat ihoreaktion - pese öljy varovasti pois iholta ja riisu alueella ollut vaatetus johon öljyä on saattanut imeytyä. Rauhoittava ihovoide saattaa myös auttaa!

Jos ainetta joutuu silmiin – huuhtele silmiä juoksevalla vedellä 15 - 20 minuuttia.

LAATU JA PILAANTUMINEN

Eteeristen öljyjen laatu on erittäin tärkeä asia niiden käyttäjille. Luotettavuus ja turvallinen käyttö alkaa siitä, että olemme varmoja öljyjen kasvitieteellisestä alkuperästä ja koostumuksesta.

Kaikki eloperäiset aineet pilaantuvat aikanaan kemiallisesti. Eteeristen öljyjen kohdalla pilaantuminen tapahtuu pitkäaikaisessa varastoinnissa, heikoissa varastointiolosuhteissa tai jos öljy joutuu tekemisiin ilman kanssa.

Kun öljyjä säilytetään pimeässä, viileässä tilassa, täysin suljetuissa astioissa, pilaantumista voidaan havaita tapahtuvan kuukausien tai vuosien aikajänteellä. Sen sijaan epäsuotuisissa oloissa pilaantuminen voi tapahtua jopa päivissä tai viikoissa.

Kolme (3) suurinta syytä eteeristen öljyjen pilaantumiseen ovat:

 1. Onnellinen
 2. Lämpö
 3. Valo

ONNELLINEN                            

Ilmakehän happi voi muuttaa eteerisen öljyn kemiallista koostumusta ja heikentää sen tehoa. Lisäksi se voi muuttaa eteerisen öljyn ainesosat myös toiseen suuntaan, vaarallisemmaksi.

Pakkauksen sulkeminen tiiviisti ja säilyttäminen kylmässä (4-6 C) ja pimeässä estävät merkittävästi hapettumista.

LÄMPÖ

Lämmön vaikutuksia pilaantumiseen ei ole laajalti tutkittu, mutta muutamat julkaistut tutkimukset osoittavat suurta vaihtelua erityyppisten eteeristen öljyjen keskuudessa.

VALO

Eteeristen öljyjen tuotannossa valon vaikutukset pilaantumiseen tunnetaan hyvin, mutta tieteellisiä julkaisuja aiheesta on vain vähän. Valo, erityisesti ultraviolettivalo, liittyy yleensä vapaiden radikaalien reaktioihin ja edesauttaa nopeuttamaan öljyn pilaantumista.

SÄILYTYS JA LAADUNVARMISTUS

Eteeristen öljyjen laatu muuttuu käytön aikana jatkuvasti. Seuraavat ohjeet pidentävät säilyvyyttä:

 1. Säilytä eteeriset öljyt viileässä, mieluiten jääkaapissa.
 2. Sulje pullon korkki heti käytön jälkeen.
 3. Pane merkille "parasta ennen" -päiväys. Jos sellaista ei ole, käytä tuote vuoden sisällä sen ostamisesta tai avaamisesta.
 4. Älä altista tuotetta kuumuudelle tai suoralle auringonvalolle.
 5. Älä altista tuotetta avotulelle (esim. kynttilät tai avotuli). Eteeriset öljyt ovat tulenarkoja.