Mitä on aromaterapia?

Aromaterapia on tietyllä tavalla osa yrttilääkintää, vaikka suurin osa yrttilääkinnän ammatinharjoittajista eivät juurikaan käytä sitä työssään.

Tämä johtuu siitä, että kasvilääkintä perustuu sellaiselle luonnonmukaisuuden toimintaperiaatteelle, jossa käytetään koko kasvi, tai sen uute. Eteeriset öljyt sopivat huonosti tähän kategoriaan, sillä aromaterapiassa on kyse aromaattisten kasvien haihtuvista ainesosista, eli eteerisistä öljyistä.

Aromaterapian verraton viehätysvoima piilee siinä, että nämä luonnolliset ja haihtuvat eteeriset öljyt tuottavat myönteisiä vaikutuksia samaan aikaan sekä kehossa, että mielessä.

Eteeriset öljyt ovat kasvin sielu. Eteeriset öljyt ei pidä sisällään koko kasvia, mutta kasvin koko olemus näkyy eteerisissä öljyissä ja sen luonnollisissa ainesosissa. Jos siitä ei pidetä huolta ja säilötä oikein, se menettää elinvoimansa.

Lääkinnällisten yrttien ja eteeristen öljyjen ominaisuudet ovat ehkä samankaltaisia, mutta terapeuttinen vaikutus  on erilainen. Nämä kaksi hoitomuotoa eivät ole synonyymejä keskenään, vaan ennemminkin toisiaan vahvistavia!

Aromaterapia on loistava tapa edistää terveyttä ja hyvinvointia!

KYSE EI OLE PELKÄSTÄ TUOKSUSTA!

Aromaterapia on terminä hiukan harhaanjohtava sen antaessa ymmärtää, että kyseessä olisi hoitomuoto, joka vaikuttaa yksinomaan hajuaistin ja tunteen kautta. Näin ei kuitenkaan ole!

Tuoksun lisäksi jokainen eteerinen öljy pitää sisällään oman yksilöllisen ainesosien yhdistelmän, joka on suorassa vuorovaikutuksessa kehon omaan kemiaan. Tämä prosessi vaikuttaa kokonaisvaltaisesti tiettyihin elimiin ja koko elimistöön.

On tärkeää huomata, että eteerisillä öljyillä on neljä ( 4) selvästi erilaista toimintatapaa siinä miten ne vaikuttavat koko ihmiskehoon. Toimintatavat ova:

  1. Kosmeettinen
  2. Toiminnallinen / funktionaalinen
  3. Lääkinnällinen
  4. Terapeuttinen / psykologinen

KOSMEETTINEN TUOTE

Kosmeettisesta vaikutuksesta puhutaan silloin, kun eteerisillä öljyillä on myönteinen vaikutus ihon terveyteen ja hyvinvointiin. 

Kosmeettisesti vaikuttavia eteerisiä öljyjä käytetään ihonhoidossa paikallisesti. Eteeriset öljyt sisältävät ainesosia, jotka vaikuttavat suoraan ihosolujen toimintaan auttaen siten, että ihoa uudistumaan, tasoittamaan juonteita, ylläpitämään sen tervettä sävyä ja kimmoisuutta sekä tasoittamaan pigmentaatioita.

TOIMINNALLISET / FUNKTIONAALISET TUOTTEET

Toiminnallinen vaikutus on vastaavaa kuin kasvien keskenäinen viestintä eteeristen öljyjen välityksellä. Ne joko houkuttelevat tai karkottavat.

Eteeriset öljyt tarjoavat loistavan suojan sieniä, bakteereja ja muita "saalistajia", kuten punkkeja ja hyttysiä vastaan.

Toiminnallisesti vaikuttavia eteerisiä öljyjä käytetään paikallisesti paljaalle iholle tai levitetään tasaisesti vaatteille käden kautta.

LÄÄKETIETEELLINEN

Lääketieteellinen vaikutus liittyy kemiallisiin muutoksiin, joita syntyy, kun eteerisen öljyn vaikuttavat ainesosat kulkeutuvat verenkiertoon ja näin ollen vaikuttavat koko kehossa.

Yksittäiset ainesosat kulkeutuvat kehoon nenän, ihon tai muiden sisäisten reittien kautta, jonka jälkeen ne kiinnittyvät valikoidusti solujen ja kudosten tiettyihin kohtiin, etenkin proteiineihin ja solukalvoihin. Muuttamalla niiden toiminnallisia ominaisuuksia bioaktiiviset ainesosat pystyvät vaikuttamaan suoraan kehon fysiologisiin toimintoihin.

Ne voivat esimerkiksi vähentää tulehduksia muokkaamalla immuunisolujen tiettyjä viestintäkanavia tai auttaa mielen rauhoittamisessa kietoutumalla erityisiin reseptoreihin hermokudoksessa.

TERAPEUTTINEN / PSYKOLOGINEN

Psykologinen vaikutus on kysessä silloin, kun eteeristä öljyä hengitetään sisään ja yksilö reagoi kyseiseen tuoksuun.

Tämä saa aikaan neurologisten prosessien tapahtumasarjan, joka aktivoi aivojen eri alueita ja johtaa lopulta tietoiseen hajuaistilliseen kokemukseen.

Hajuaistin havaitsemat aistikokemukset ruokkivat neuropsykologisia toimintoja, jotka taas säätelevät mielialoja, tunteita, ajattelua, psykologista vireystasoa ja käytöstä.