Magical Plants - Piharatamo

Posted by Maija Vastamäki on

Piharatamo - Ensiapua omalta pihalta!

PLANTAGO MAJOR 

Heimo: Ratamokasvit – Plantaginaceae

Kasvupaikka: Piharatamo viihtyy pihoilla ja poluilla. Se on yleinen Rovaniemen korkeudelle asti.

Ulkonäkö: Useimmilla kotoisilla ratamoilla on lehtiruusuke, jonka keskeltä nousee kukkavarsia.

Näköislajit: Ei ole

Keruu ja käsittely: Kerää ratamolajien puhtaita lehtiä keskikesästä alkusyksyyn, kun ne ovat täysikasvuisia, mutteivät vielä tautisia.

Käsittele lehtiä varoen, sillä liian rajusti käsitellyt kohdat mustuvat kuivuessaan. Mustunut lehti toimii vielä, mutta se tehoaa heikommin kuin terveen vihreä.

Käytä satoa tuoreeltaan tai levitä lehdet kuivimaan varjoisaan, ilmavaan paikkaan.

Piharatamon keruu on jokseenkin työlästä, varsinkin jos kerää ratamoa ravinneköyhillä paikoilla, missä kasvit pysyvät pieninä.

Juurien kerääminen EI kuulu jokamiehenoikeuksiin.

KÄYTTÖTAVAT

Piharatamon lehtiä käytetään sellaisenaan tai niistä puristetaan mehua. Lehdistä ja siemenistä, mutta harvemmin juurista, tehdään teetä, mehua, tinktuuraa, siirappia, haudetta, kurlausvettä, yskänpastilleja ja ruokaa.

Lehtiä voi pakastaa kiehauttamisen jälkeen tai kuivattaa viherjauheeksi. Kuumuus tuhoaa lehtien antibakteerisen vaikutuksen, joten kylmävesiuute on moniin tarkoituksiin parempi.

VAIKUTUS

Piharatamon lehdillä (varsinkin niiden sisältämällä limalla ja iridoidiglykosideilla) on yskää rauhoittavaa ja ysköksiä irrottavaa, vastustuskykyä lisäävää, antibakteerista ja tulehduksia torjuvaa vaikutusta.

Lehdet puhdistavat ja poistavat tulehduksia limakalvoilta, vähentävät ärsytystä, viilentävät ja poistavat limaa hengitysteistä ja laajentavat keuhkoputkia.

Tuoreet nuoret lehdet samoin kuin niistä tehty keite on selvästi antioksidanttista, immunostimulanttista ja antihistamiinista.

Lehdissä on runsaasti fenoleja ja triterpeenihappoja, jotka muun muassa torjuvat viruksia ja hiivoja.

Lehdet puhdistavat ihon epiteelia, ehkäisevät bakteerien kasvua, edistävät ihosolujen muodostumista, supistavat limakalvoja ja tyrehdyttävät verenvuotoja.

Niillä on hiussuonia vahvistavaa, ihoa pehmentävää ja kutinaa rauhoitta vaikutusta.

Ratamo lisää virtsaneritystä ja laukaisee suoliston kouristuksia.

Nimenomaan tuoreet lehdet ja lehtien puristemehu estävät bakteerien kasvua ja puhdistavat haavoja.

Lima-aineet lievittävät limakalvoärsytystä eli lehdillä on mahahaavaa estävää ja helpottavaa vaikutusta.

Siemenet parantavat suolen toimintaa ja suojaavat suoliston limakalvoa ja poistavat tulehduksia.

ROHTONA

Lehdissä on paljon fenoleja, orgaanisia happoja, kalsiumia ja rautaa. C-vitamiinin määrä vaihtelee paljon.

Ratamoa on monissa yskää helpottavissa ja limaa irrottavissa rohdoissa.

Lehdet teenä, siirappina tai tinktuurana ovat oiva rohto hengitystietulehduksiin, krooniseen keuhkoputkentulehdukseen, vilustumiseen, kuumeeseen, astmaan, yskään, nuhaan, poskiontelon- ja keskikorvantulehdukseen, liman aiheuttamaan tukkoisuuteen, hammassärkyyn (myös kurlausvetenä) ja vuotaviin ikeniin.

Lehdet avaavat nielun ja korvan yhteyttä korvatulehduksissa.

Ratamosta on apua korkeaan verenpaineeseen ja kolesteroliin. Ratamon lehdet voivat auttaa synnytysten jälkeisiin verenvuotoihin sekä kylpyinä ja kääreinä reumaattisiin vaivoihin ja kihtiin.

Yöuni pitenee unilääkkeiden käytön yhteydessä, eli ratamo lisää niiden rauhoittavaa vaikutusta.

Lehdet soveltuvat monenlaisiin ihon vaivoihin, kuten kutinaan, hyönteisten pistoihin, auringonpolttamiin, rohtumiin, hiertymiin, rakkoihin, ryppyihin, haavoihin ja aknen hoitoon.

Lehtimursketta voi sekoittaa oliiviöljyyn hoitavaksi ihoöljyksi. Ihoöljy poistaa myrkkyjä ihonkin läpi.

Siemenissä on paljon rasvahappoja ja limaa. Siemenistä tehdään useimmiten kylmävesiuutteita, jotka parantavat suolen toimintaa ja suojaavat suoliston limakalvoa ja poistavat tulehduksia.

Siemeniä voi käyttää tuontipsylliumin asemesta. Niistä on apua ruokahaluttomuuteen, maha- ja pohjukaissuolen haavaumaan, krooniseen mahakatarriin, maksa- ja sappivaivoihin, ripuliin, ärtyneeseen paksusuoleen, korkeaan kolesteroliin ja verensokeriin.

Aknen hoitoon hienonna tuoreet lehdet ja levitä aknesta käsivälle iholle. Pidä tunti paikallaan, pese sen jälkeen pois haalealla vedellä. Toista päivittäin viikon ajan.

VARO

Joskus harvoin ratamot aiheuttavat herkille henkilöille kosketusihottumaa, sillä niiden lehdissä on sinappiöljyn kaltaista tioglykosidia, joka vapauttaa  entsyymitoiminnan kautta ärsyttävää isotiosyanaattia.

Jotkut ovat allergisia ratamon siitepölylle. Ratamon lehdille varisee helposti mm. puista ja heinistä siitepölyä, joka on hyvä ottaa huomioon, jos on siitepölylle allerginen.

Ratamo vähentää raudan imeytymistä valmisteista ja vaikuttaa lääkkeiden, muun muassa varfariinin imeytymisen.

MYYTIT JA TAIAT

Piharatamosta ei valitettavasti löytynyt mahtavia myyttejä saati taikoja, joten ajattelin sen sijasta kirjoittaa sen historiasta lyhyesti. 

HISTORIA

Suomessa ratamoja on kutsuttu nimillä rautalehti, laastarilehti, haavanlehti ja rakkoruoho, jotka kertovat kasvin käytöstä.

Vielä nykypäivänä elää joidenkin parantajien keskuudessa ajatus, että ratamon lehdet signatuuriopin mukaisesti sopisivat parantamaan hermoja, kasvilla kun on isot hermomaiset lehtisuonet.

Lönnrot kirjoitti ratamoista!

Piharatamo

"Lehdet avullisia haavain paranteeksi ulkonaisesti, sisäisesti keitteenä verijuoksuin, ulko- ja punataudin asettamiseksi, kurkun huuhteeksi, siemenet vatsanvahvisteeksi, juuri hammastaudin lääkkeeksi."

Lähteet:

Käytännön lääkekasvit 1 ja 2 - Henriette Kress (2010)
Suomen luonnon lääkekasvit - Sinikka Piippo (2018)
Kasvien salaiset voimat - Sinikka Piippo (2018)

Share this post



← Older Post Newer Post →